W dniach 24 – 28 02. 2025 r. w naszej szkole odbył się Tydzień Zdrowia.
W poniedziałek dla klas drugich odbyły się warsztaty „Zdrowie na talerzu – jak zapobiegać cukrzycy?” na temat roli aktywności fizycznej i innych zdrowych nawyków w profilaktyce cukrzycy. Zajęcia przeprowadziła p. Barbara Rogaczyk – nauczyciel biologii i dietetyk. Celem zajęć było zwiększenie świadomości uczniów na temat cukrzycy, jej przyczyn i metod diagnostycznych. Uczniowie mieli okazję przeanalizować przykładowe wyniki badań poziomu cukru we krwi i dowiedzieć się, jak interpretować dane dotyczące zdrowia oraz co to jest indeks glikemiczny.
W ramach wydarzenia w czwartek uczniowie z klasy 2d i 3d brali udział w warsztatach prowadzonych przez panią dietetyk Annę Krawczyk – Grudzińską : „Śniadaniowe inspiracje”, podczas których młodzież uczyła się, jak komponować zdrowe i zbilansowane śniadania. Na zakończenie tygodnia na korytarzu szkolnym zostały wywieszone prace plastyczne w ramach konkursu „Odkryj zdrowie poza ekranem”, który zachęcał młodzież do aktywnego spędzania czasu wolnego bez telefonów i komputerów.
W piątek na lekcjach biologii odbyły się również pogadanki na temat higieny cyfrowej w oparciu o materiały Fundacji „Dbam o mój zasięg”.
W ramach Tygodnia Zdrowia dołączyła do nas akcja Eko- Walentynki – uczennice z klasy 2c przy pomocy p. Katarzyny Kostrzewy zorganizowały stoisko zbiórki baterii gdzie za przyniesione baterie można było poczęstować się owsianymi ciasteczkami.
Tydzień Zdrowia spotkał się z dużym zainteresowaniem uczniów, a zdobyta wiedza na pewno przyczyni się do bardziej świadomych wyborów dotyczących zdrowia.